Nieuws > Agenda en activiteiten


Landschapsgesprek 2020 over voedsel uit ons eigen landschap

Als we meer voedsel uit ons eigen landschap eten, worden veel mensen daar beter van. De boer krijgt een betere prijs en meer waardering. De consument krijgt  gezonder voedsel en een mooier landschap. En de natuur krijgt meer vogels en insecten, en dat is weer goed voor ons allemaal.

Maar als lokaal voedsel kopen zoveel voordelen oplevert, waarom doen we het dan al niet?

In het Landschapsgesprek 2020 gaan we met elkaar op zoek naar wat we als burgers kunnen doen om Brummense boeren te helpen voedsel rechtstreeks aan ons te leveren en tegelijk te zorgen voor een mooier en rijker landschap.

Het Landschapsgesprek vindt plaats op maandag 9 november. Als gevolg van de coronaperikelen gaan we het echter anders aanpakken dan u gewend bent. We organiseren een digitale happening met korte live presentaties waarbij u vragen kunt stellen. En met kleine discussiegroepen voor het bedenken van zinvolle acties door bewoners. We beginnen om 20.00 uur en eindigen om 21:30 uur. Locatie: uw computer.

Verwacht een inspirerende happening waarin de mogelijkheden van digitaal samenwerken worden uitgebuit. We laten ons leiden door ervaren mensen met kennis van zaken, zowel van digitale processen als van voedselsystemen. Ze zijn van bureau The Plant (Zie https://www.theplant.nl).

Hoe kunt u meedoen?
U geeft zich op door een mail te sturen aan de secretaris van het Landschapsnetwerk Brummen, Joop van Goozen joopvangoozen41@gmail.com. Dit kan uiterlijk t/m 30 oktober, maar het liefst zien wij de aanmeldingen zo snel mogelijk binnenkomen. Daarna krijgt u een aanmeldingsformulier met meer informatie en instructies. In dat formulier kiest u ook voor een onderwerp waarover u wil discussiëren.


Nieuws > Agenda en activiteiten


Het jaarlijkse Landschapsgesprek gaat in 2020 over ‘Voedsel uit ons eigen Landschap’. Landschapsnetwerk Brummen organiseert het in samenwerking met de gemeente Brummen en bureau Happyland, partners in het project lokale voedselnetwerken. De avond vindt plaats op maandag 9 november en begint om 19:30 uur. We ontvangen u graag in de zaal van pannenkoekenrestaurant de Reuvershoeve in Brummen. Later dit jaar informeren we u hoe u zich kunt opgeven.


Als we meer voedsel uit ons eigen landschap gaan eten, heeft dat allerlei voordelen waar iedereen beter van wordt. De boer, want hij/zij krijgt een betere prijs en de waardering van de mensen in Brummen. De consument, want die krijgt  gezonder voedsel en ondersteunt de boer die ons landschap beheert. Het landschap, want de boer krijgt ruimte om het kleinschalige karakter te herstellen. De natuur, want er ontstaan betere leefgebieden voor vogels en insecten.

Maar als lokaal voedsel kopen dan zoveel voordelen oplevert, waarom doen we het dan al niet? Wat kunnen bewoners en instellingen,  samen met boeren, doen voor toekomstbestendige landbouwbedrijven die gezonder voedsel leveren en zorgen voor een aantrekkelijker landschap met meer biodiversiteit?


Wat gaan we die avond doen? U wordt bijgepraat over hoe ver we in Brummen zijn met verbindingen tussen lokale producenten en afnemers. Belangrijke spelers in het prille voedselnetwerk vertellen u waarom ze voedsel uit ons landschap belangrijk vinden. Daarna verschuiven we de aandacht naar de rol die bewoners kunnen spelen. We horen over een initiatief van bewoners in Amersfoort om een vraag naar lokaal voedsel tot stand te brengen. En na de pauze gaat u zelf in groepen aan de slag. Welk initiatief vindt u belangrijk en wat gaat u ermee doen?