IJsselmarke

Studio544IJsselmarke

Terug naar projecten

IJsselmarke: gezond en eerlijk voedsel uit eigen landschap 

Het Landschapsnetwerk Brummen werkt aan de ontwikkeling van een lokaal voedselnetwerk: IJsselmarke. Hierin nemen producenten en consumenten samen verantwoordelijkheid voor voedsel productie en landschap. De naam IJsselmarke verwijst naar de gemeenschappelijk beheerde gronden (“marken”) uit vroeger tijden.

Voedsel kopen bij de IJsselmarke boer heeft allerlei voordelen. De boer krijgt een eerlijke prijs en meer waardering. De consument gezond voedsel en tegelijkertijd een aantrekkelijker landschap met meer biodiversiteit, omdat alle IJsselmarke bedrijven een natuurinclusieve of biologische bedrijfsvoering nastreven. Voor meer informatie zie onze brochure.

Het werkgebied van IJsselmarke is gekoppeld aan het bijzondere landschap op de overgang van Veluwe naar IJssel. De zonering in landschapstypen en de lange rechte lijnen van wegen en beken herinneren aan het markenlandschap. Dit gebied omvat, naast de gemeente Brummen, aangrenzende delen van de gemeenten Rheden en Voorst.

Het ontwikkelen van IJsselmarke is volop in beweging. Kijk op de website www.IJsselmarke.nl voor informatie over de deelnemende bedrijven en verkooppunten. Regelmatig komen er nieuwe bedrijven bij. Voor de groei van IJsselmarke hebben we de hulp nodig van burgers. Kijk hier hoe u zich kan aanmelden om ons te helpen.

Meer weten over lokale voedselnetwerken? Bekijk hier ons rapport, geschreven in opdracht van de provincie Gelderland.